Bayram sofralarının “kraliçesi” baklava

HomeSAĞLIK

Bayram sofralarının “kraliçesi” baklava

Bayram deyince akla bayram tatlısı olarak ilk önce baklava gelir. Türkiye'de baklava deyince akla ilk gelen şehir Gaziantep'tir. Gaziantep'in bir bakl

Paylaş:

Bayram deyince akla bayram tatlısı olarak ilk önce baklava gelir. Türkiye’de baklava deyince akla ilk gelen şehir Gaziantep’tir. Gaziantep’in bir baklava şehri olması, Antep fıstığının baklavaya girmesiyle 1871’de ilk baklava imalat edilmesiyle  başlamıştır. Orijinal Gaziantep baklavası ustadan çırağa öğretilerek, ya da babadan oğula öğretilerek üretim şekli ve lezzetiyle diğer baklava türlerinden ayrılır. katmanları arasına fıstık ve kaymak konularak pişirilir ve üzerine şerbet ilave edilerek Antep özel baklavası elde edilir.

Bu sene Türk Standartları Enstitüsü (TSE) baklavanın standardında değişikliğe giderek şeker oranın %35-45’ten %30-42’ye indirdi.

TSE Standartlarına göre Türk Baklavasını tarifi, sert buğday unu veya özel amaçlı un, yumurta, tuz ve su karışımından elde edilen sert hamura, sert buğdaydan elde edilen buğday nişastası serpilerek hamurun uygun açılması sağlanır. İçine veya arasına kaymak, tereyağı veya tereyağının eritilerek saf hale getirilmiş sade yağ, çeşnisine göre Antep Fıstığı içi, ceviz içi veya bölgesine göre fındık içi veya badem içinin eklenmesiyle dilimlendikten sonra uygun sıcaklıkta pişirilip, beyaz şekerin su ile kaynatılmasıyla (biraz limonsuyu veya limontuzu eklenerek) elde edilen şerbet ilave edilen bir tatlıdır.

2 çeşit baklama vardır. Yaş baklava, kuru baklava.

Baklava da asla glikozu şeker olarak kullanılmamalıdır. En doğru seçim pancar şekeridir.

Merdiven altı üretimlerde genelde şeker yerine glikoz kullanılır. Maliyetten tasarruf etmek için, ayrıca içine konulan antep fıstığı yerine ise bezelyeyi toz haline getirip kullanmaktadırlar.

Tatlı üretiminde malzeme kalitesi çok önemlidir. Bunların içine konulan yağ ve şekerin kaliteli olması gerekir.

Baklavanın 5 duyuya hitap etmesi gerekir.

Görme : Baklava altın sarısı olmalı, diri görünmeli, parıldamalıdır.

Dokunma : Baklavaya dokunduğumuz da değil ağızda dağılmalıdır.

İşitme : Yufkası ince ve iyi pişmiş olmalı, çatalı batırdığımızda bir hışırtı duyulmalıdır.

Koklama : Sade yağ ve fıstık (ya da ceviz) kokusu gelmelidir.

Tatma : Şekeri tam kararında olmalı, içimizi baymamalıdır.

BAKLAVA ÇEŞİTLERİ : Yaş ve kuru baklava, havuç dilimi, özel kare baklava, şöbiyet, bülbül yuvası, midye baklava ve dolama en çok sevilen baklavalardır.

OSMANLI MUTFAĞINDA; Adi Baklava, Kaymak Baklava, Musanna Kaymak Baklavası, Kavun Baklavası, Pirinç baklavası ve Soğuk Baklava çeşitleri vardır.

YÖRELERE GÖRE BAKLAVA ÇEŞİTLERİ :

Antep Baklavası : Gaziantep’e özgüdür. (Gaziantep Cimcik Baklava, Gaziantep Midye Baklava ve Gaziantep havuç dilimi Baklavası)

Bartın beyaz Baklavası,

Sivrihisar Muska Baklavası,

Tavas Baklavası,

Devrek Beyaz Baklava,

Erzurum Pekmezli Baklavası,

Tirilye Baklavası : Bursa Mudanya’ya özgüdür.

İzmir Lor Peynirli Baklava,

Akşehir Peynir Baklavası,

Edremit peynirli Baklava : Balıkesir yöresine aittir.

Mardin Peynirli Baklava,

Edirne Bademli Baklava,

Kahta bademli Baklava : Adıyaman’a aittir.

Van Baklavası,

Kayseri Gül Baklava,

Uşak Baklavası,

Amasya cevizli Ballı Baklava’dır.

Yalnız Baklava’yı fazla yeyip hem sağlımızdan omayalım. Aman dikkat sonra da şeker hastası oluruz. Kıvamında ve tadında yeyin. Ağzımız tatlansın yeter.

BAKLAVA TADINDA BAYRAMLAR GEÇİRMENİZ DİLEĞİYLE….

YORUMLAR

WORDPRESS: 0
    DISQUS: 0