Hamas lideri İsmail Haniye’nin öldürülmesi: Aylar önce planlanmış

HomeDÜNYA

Hamas lideri İsmail Haniye’nin öldürülmesi: Aylar önce planlanmış

Haber : Dr. Habib Aytekin yazdı...Hamas lideri İsmail Haniye'nin öldürülmesi aylar önce planlanmış.Suikastın yeni açıklanan detayları, Ham

Paylaş:

Haber : Dr. Habib Aytekin yazdı…

Hamas lideri İsmail Haniye’nin öldürülmesi aylar önce planlanmış.

Suikastın yeni açıklanan detayları, Hamas gazisini öldüren bombanın yaklaşık iki ay önce yerleştirildiğini ve o kadar hassas olduğunu ortaya koyuyor ki aynı misafirhanede kalan diğer terör liderleri zarar görmemiş.

New York Times’a brifing veren iki İranlı ve bir Amerikalı yetkili de dahil olmak üzere yedi isimsiz Orta Doğu yetkilisine göre, Hamas lideri Tahran’da kaldığı misafirhaneye gizlice sokulan bir cihazla öldürüldü.

Beş yetkiliye göre, Haniye’nin daha önce kaldığı bilinen bir odaya yerleştirilen bomba, Hamas liderinin İran’ın yeni cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkian’ın yemin törenine katıldıktan sonra odanın içinde olduğu doğrulandıktan sonra uzaktan patlatıldığı söyleniyor.

Birkaç IRGC yetkilisine göre, bomba sabah 2 civarında patlatıldığında, patlama konukevini salladı, bazı pencereleri kırdı ve dış duvarın bir kısmını yıktı. Bölgeden gelen fotoğraflar, patlamanın binanın ötesinde çok az etki yarattığını gösteriyor, bu da daha önce tahmin edildiği gibi patlamanın bir füzeden kaynaklanma olasılığını düşürüyor.

New York Times’a göre, konukevi personeli gürültünün merkezine doğru koştu ve Haniye ile korumasını buldu. Sağlık görevlileri olay yerine koştu ve Haniye’nin patlamanın ani etkisiyle öldüğünü açıkladı. Tıbbi ekip Haniye’nin korumasını canlandırmaya çalıştı, ancak o da olay yerinde öldü.

Filistin İslami Cihad lideri Ziyad el-Nakhalah, Haniyeh’in hemen yanında kalıyordu ancak iki İranlı yetkiliye göre odası neredeyse hiç hasar görmedi ve kendisi zarar görmedi. Bu da Haniyeh’in kesin ve planlı hedef alınmasına işaret ediyor.

Patlamadan kısa bir süre sonra, Haniyeh’in Nisan ayında İran askeri üssüne fırlatılan veya Çarşamba günü Beyrut’ta Hizbullah’ın kıdemli komutanı Fuad Şükr’ü öldüren füzeye benzer bir insansız hava aracından veya uçaktan atılan bir İsrail füzesiyle öldürüldüğüne dair haberler yayıldı.

Ancak hassas saldırının hedefli taktikleri, İsrail güçlerinin 2020’de yaklaşık bin mil uzaklıktaki İsrail’in içinden İran’ın baş nükleer bilimcisi Muhsin Fakhrizadeh’i öldürmek için kullandığı uzaktan kumandalı yapay zeka robot silahına daha çok benziyordu. Haniyeh’i öldüren silah, İran dışından da patlatılmış olabilir.

Haniyeh’in, Tahran’ın kuzeyindeki lüks bir mahalledeki konukevinde birkaç kez kaldığı biliniyordu. Neshat olarak bilinen bir yerleşkenin parçası olan misafirhane, İslam Devrim Muhafızları Kolordusu tarafından işletiliyor ve inzivalar, gizli toplantılar ve önemli misafirleri ağırlamak için kullanılıyor.

Üç İranlı yetkili, New York Times’a, IRGC tarafından sıkı bir şekilde korunduğu varsayılan yerleşkedeki İran savunmasındaki açığın “felaket bir istihbarat başarısızlığı” ve IRGC için bir utanç kaynağı olduğunu söyledi.

Bombanın Haniyeh’in odasına nasıl saklandığı henüz belirsizliğini koruyor, ancak yetkililer planlamanın aylar sürdüğünü ve misafirhanenin İsrail istihbaratı tarafından kapsamlı bir şekilde gözetlendiğini öne sürüyor.

İsrail saldırıyı gerçekleştirdiğini henüz kamuoyuna açıklamadı, ancak İsrailli yetkililerin ABD ve diğer Batılı hükümetlere brifing verdiği söyleniyor.

İran saldırıdan İsrail’i sorumlu tuttu ve ABD yetkililerinin de aynı sonuca vardığı bildirildi.

İsrail dışındaki operasyonlar, 7 Ekim’den sonra Hamas liderlerini takip edeceklerini söyleyen ülkenin dış istihbarat servisi Mossad tarafından yürütülüyor.

YORUMLAR

WORDPRESS: 0
    DISQUS: 0