ICC, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında tutuklama kararı çıkardı

HomeDÜNYA

ICC, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında tutuklama kararı çıkardı

Haber : Dr. Habib Aytekin yazdı...Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC), İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında tutuklama kararı çıkardı. ICC, t

Paylaş:

Haber : Dr. Habib Aytekin yazdı…

Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC), İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında tutuklama kararı çıkardı. ICC, tutuklama emrini savaş suçları iddiasıyla talep etti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı Karim Khan, 7 Ekim’de başlayan İsrail-Hamas çatışmaların ardından toplanan ve incelenen delillere dayanarak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama kararı çıkardıklarını açıkladı.

ICC Savcısı Khan, “Ofisim tarafından toplanan ve incelenen delillere dayanarak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallantı’ın savaş suçları işlediğine dair makul gerekçelerimiz var. Filistin Devleti topraklarında (Gazze Şeridi’nde) 8 Ekim 2023 tarihinden itibaren işlenen insanlık suçu işleniyor” ifadelerini kullandı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, 3 Hamas lideri için de tutuklama kararı çıkardığını açıkladı.

“GAZZE’DE AÇLIK SAVAŞ SİLAHI OLARAK KULLANILIYOR”

Gazze’de açlığın “savaş silahı” olarak kullanıldığına işaret eden Han, 8 Ekim 2023’ten itibaren üç sınır kapısının “uzun süre tamamen kapatılması ve yeniden açıldıktan sonra temel malzemelerin geçişinin keyfi olarak kısıtlanması suretiyle uygulanan tam kuşatmanın” Gazze’de halkın temel insani ihtiyaçlardan mahrum bırakılmasına yol açtığını bildirdi.

Gıda kuyruğunda bekleyen siviller ve insani yardım kuruluşu çalışanlarına yönelik saldırılara da dikkati çeken Han, saldırıların ölümlere ve kuruluşların Gazze’deki faaliyetlerini durdurma veya sınırlandırmalarına neden olduğunu aktardı.

Han, Gazze’de kıtlığa neden olan bu eylemlerin İsrail’e, tehdit olarak algıladıkları Gazze’nin sivil halkını toplu cezalandırmak amacıyla “Gazzeli sivil halka karşı açlığı savaş yöntemi olarak kullanmak ve diğer şiddet eylemlerini gerçekleştirmek için ortak planın parçası olarak işlendiğini” aktardı.

İSRAİL’E “ULUSLARARASI İNSANCIL HUKUKA UYMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ” HATIRLATILDI

İsrail’e “uluslararası insancıl hukuka uyma yükümlülüğünü” hatırlatan Han, “Sahip olabilecekleri askeri hedefler ne olursa olsun, İsrail’in Gazze’de bu hedeflere ulaşmak için seçtiği araçlar, yani kasıtlı olarak sivil halkın ölümüne, aç kalmasına, büyük acılar çekmesine, vücutlarında ciddi yaralanmalara neden olmak, suç teşkil etmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Han, “Eğer hukuku eşit şekilde uygulama isteğimizi ortaya koymazsak, eğer seçici şekilde uygulandığı görülürse, hukukun çökmesi için gerekli koşulları yaratmış oluruz.” uyarısında bulundu.

“Yakalama kararı” başvurusu yapılan Hamas mensuplarına yöneltilen suçlar arasındaysa Roma Statüsü’nün ilgili maddelerine aykırı olarak “insanlığa karşı suçlar, savaş suçları, rehin alma, işkence ve cinsel şiddet eylemleri” yer aldı.

YORUMLAR

WORDPRESS: 0
    DISQUS: 0