Mihrimah Sultan Camii / Özkan YILDIKO

HomeKültür

Mihrimah Sultan Camii / Özkan YILDIKO

Mihrimah Sultan CamiiSizleri bugün Üsküdar sahilinde yer alan ve özellikle akşam ışıklandırmaları ile geceyi süsleyen Mihrimah Sultan Camii'nde ağ

Paylaş:

Mihrimah Sultan Camii

Sizleri bugün Üsküdar sahilinde yer alan ve özellikle akşam ışıklandırmaları ile geceyi süsleyen Mihrimah Sultan Camii’nde ağırlayacağım. Bir rivayete göre Kanuni Sultan Süleyman, kızı Mihrimah Sultan’ı Rüstem Paşa ile evlendirmek ister. Evlilik hediyesi olarak kızına bir cami yaptıracaktır. O dönemde evli olan Mimar Sinan, Mihrimah Sultan’ı yalnızca bir defa görür ve âşık olur. 50 yaşında ve evli olmasından dolayı bu aşkın imkânsız olduğunun farkındadır. Yaşadığı bu aşkın karşısında sessiz kalarak aşkını bu mimari eserle dile getirmek istemiştir. Mimari açıdan eşsiz olan bu camii, Mihrimah Sultan’ın sade ve asil olduğunu göstermek için 37 metre yüksekliğinde ve 20 metre çapında anıtsal bir kubbe ile taçlandırılarak tasarlandı. Aynı zamanda Mihrimah Sultan’ın dışı kadar içinin de güzel olduğunu vurgulamak için camiye yüzlerce pencere yaptırdı. Dışarıdan baktığınız zaman sade gibi görünse de içerisinin pırıl pırıl, aydınlık olduğunu dile getirdi.

Gelelim yapıtın en önemli özelliğine; Bildiğiniz üzere Mihrimah, ay ve güneş demektir. Her yıl 21 Mart tarihi olan Mihrimah Sultan’ın doğum gününde, Edirnekapı Mihrimah Sultan Camii’nin tek minaresinin ardında güneş batarken, Üsküdar’da yer alan Mihrimah Sultan Camii’nde ay doğar. Mimar Sinan, Mihrimah Sultan’a kavuşamamış olsa da onun için tüm geometrik zekasını kullanarak yılda bir defada olsa eseriyle aşkını kavuşturmuş. Bu aşk hikayesi doğru mudur bilinmez ancak Mimar Sinan’ın geometrik zekâsı ve yapıtlarına aşık olmamak elde değil. Umarım siz de sağlam temeller üzerine inşa ettiğiniz, her detayıyla gözleri kamaştıran bir aşkın parçası olursunuz. Bir avuç dolusu güzel anı biriktirdiğiniz ve rotanızın mutluluğa çıktığı yeni bir seyahatte görüşmek üzere.

Özkan YILDIKO

1yol1hikaye

YORUMLAR

WORDPRESS: 0
    DISQUS: 0